Let's cook together!
Lyxig Svamprisotto
Recept för 4 personer
Ingredienser
- 45 g torkad svamp (Karl-Johan, Kantarell eller Svarttrumpet)
- 2 msk smör till stekning
- 1st banan-schalottenlök, finhackad
- 4 dl arborio eller carnaroli-ris
- 2 dl vitvin
- 1 l buljong, het, kyckling-, svamp- eller grönsaksbuljong eller blötläggningsvattnet (rekommenderas av Gastrokungen)
- 100 gram smör, rums tempererat
- 1 dl parmesan, eller smakrik ost, riven
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
Lägg den torkade svampen i 1l kallt vatten i ca 30–60 minuter.
Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur svampen och hacka den grovt.
Stek svampen i lite smör och ställ åt sidan.
Värm upp en tjockbottnad kastrull med olivoljan. Fräs löken i ett par minuter, tillsätt riset och fräs det ordentligt i ytterligare 2–3 minuter. Häll på vinet och låt de nästan koka bort, rör om hela tiden. Häll på lite av blötläggningsvattnet eller buljongen så att det står i höjd med riset. I efterhand som blötläggningsvattnet eller buljongen kokar, späd med mer blötläggningsvattnet eller buljong. Rör om nästan hela tiden.
Efter 17–18 minuter bör riset vara klart och den mesta av buljongen tillsatt. Rör i parmesan, gräslök och svamp, krydda med salt och peppar. Risotton ska vara rinnig och krämig, absolut inte stabbig.
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Potatismos med torkad skogssvamp
Recept för 4 personer
Ingredienser
1kg potatis
40g torkad skogssvamp (Gastrokungen)
2 matskedar smör (ca 26g)
2 matskedar matgrädde
1 mellanstor gullök
Salt, peppar, muskotnöt och lite mjölk
Gör så här
Blötlägg svampen i kallt vatten i ca: 1 timme
Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur svampen och finhacka
Finhacka löken och fräs i lite olivolja
Lägg till skogssvampen och stek i 5–6 min (håll varmt)
Koka potatis och efter mixa med elvisp till en slät massa
Blanda ihop den mixade potatisen med skogssvampen, smör, salt, peppar, riven muskotnöt, matgrädde, samt mjölk och vispa ordentligt.
Servera som sidorätt till vilket kött som helst eller njut av rätten som den är!
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Potatismedaljonger med skogssvamp och pocherat ägg
Recept för 4 personer
Ingredienser
1kg potatis
1 ägg
1 gullök
2 klyftor vitlök
2 teskedar bakpulver
2 teskedar all-krydda
2 matskedar ströbröd
1 matsked majsmjöl
30g malen Karl-Johan (Gastrokungen)
Färsk persilja, salt och peppar
Gör så här
- Skala potatisen och koka den i saltat vatten-
- Finhacka lök, vitlök och persilja
- Mosa kokt potatis och blanda in alla ingredienser. Rör om ordentligt
- Forma mellanstora medaljonger, rulla in i ströbröd och stek på medaljongerna i lite smör på medelhög värme tills de får en fin gyllene färg.
Servera med pocherat ägg eller som sidorätt.
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Krämig Karl-Johan soppa
Recept för 4 personer
Ingredienser
30-50g torkad Karl-Johan (Gastrokungen)
30g smör
500ml grönsaksbuljong
300ml matgrädde
200ml Kesella Naturell
Salt, peppar och färsk persilja
Gör så här
- Blötlägg svampen ca:1 timme.
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt, grov hacka.
- Stek svampen i smör i ca:5-6 minuter
- Salta, peppra och häll i grönsaksbuljongen
- Koka i ca: 10 min
- Lägg till matgrädde, Creme-fraiché och vänta tills den kokar upp.
Servera med gott bröd, helst färskt!
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Potatisgratäng med torkad skogssvamp
Recept för 4 personer
Ingredienser
1kg fast potatis
50 g torkad Karl-Johan eller kantarell (Gastrokungen)
2 gula lökar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl grädde
2 dl mjölk
parmesanost
persilja
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Stek svampen i lite smör 5–6 min
- Skala och skiva tunna skivor av potatisen och löken
- Blanda potatis, lök, salt och peppar
- Lägg i ugnsform, varva raderna med potatis och svamp
- Häll på mjölk och grädde
- Lägg formen i ugnen i ca: en timme på 200 C
- Ta ur ugnen och riv rikligt med parmesan och strö över med persilja
Servera som sidorätt eller njut av som den är
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Pastej av torkad skogssvamp
Ingredienser
100g valnötter
50g torkad skogssvamp (Karl-Johan, Kantarell, Kejsarflugsvamp, eller Svart Trumpet alternativt en egen mix av samtliga!)
Gastrokungen
1 tsk stark malen paprika
En 1/2 tsk riven muskotnöt
persilja
smör,
salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Stek svampen i lite smör 5–6 min
- Lägg i valnötter och hackad persilja och stek några minuter till
- Lägg blandningen i en mixer och mixa tills det blir krämig
- Efter behov häll i lite av blöttläggningsvattnet
- När mixen är färdig, krydda med salt, peppar, och muskotnöt efter eget tycke
Bre på pastejen på en rustik baguette och njut!
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Pastasås av torkad skogssvamp, vita bönor och tomat
Recept för 4 personer
Ingredienser
300g kokta vita bönor
1 burk krossade tomater
5-10 st soltorkade tomater
50g torkad skogssvamp (helst blandning av olika sorter) Gastrokungen
2–3 matskedar olivolja
1 mindre gullök
2–3 klyftor vitlök
rosmarin och persilja
salt, peppar och chilipaprika
Gör så här
- Fräs löken i en kastrull den blir mjuk, tillsätt vitlök och krossade tomater och koka på låg värme tills halva mängden dunstar bort.
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter (spara blötläggningsvattnet)
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Stek svampen i lite smör i ca: 5–6 min
- Lägg till finhackad soltorkad tomat, lite av blötläggningsvattnet, krossade tomater och till slut vita bönor. Krydda efter eget tycke med chilipaprika, salt och peppar
- Koka allt tillsammans i några minuter tills såsen har dragit till sig alla smaker från ingredienserna
- På slutet, strö över finhackad rosmarin och persilja
Servera med färsk pasta
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Vårrullar med torkad skogssvamp
Recept för 4 personer
Ingredienser
400g tunn filodeg
50-60g torkad skogssvamp (Gastrokungen)
100g finhackad valnöt
1 större kokt potatis
1 purjolök
1 dl olivolja
Persilja, salt, peppar och lite chilipaprika
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca: 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Finhacka svampen och purjolöken och fräs i lite olivolja tillsammans med valnötter tills vattnet dunstar bort
- Salta, peppra och lägg till lite chilipaprika
- Blanda ihop med mosad potatis och persilja
- Filodeg ska skäras i kvadrater ca: 15x15cm
- Varje kvadrat ska penslas med lite olja och fyllas med fyllningen så att man kan rulla diagonalt och vika in sidorna
- Lägg vårrullarna i en ugnsform och pensla med olja på ovansidan så att de blir härligt krispiga
- Grädda i 15–20 minuter på 200 grader
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Kycklingfilé med kantarellsås
Recept för 4 personer
Ingredienser
300g kycklingbröstfilé
50g torkad skogs blek kantarell (Gastrokungen)
2dl grädde
1dl vitvin
20g smör
Färsk persilja
Salt, peppar och lite olivolja
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca: 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Stek kycklingbröstfilén och lägg den åt sidan
- Fräs sedan i samma stekpanna den torkade svampen i 5–6 minuter, lägg till smör, vin och grädde.
- När det har kokat upp, sänk värmen och lägg i kycklingbröstfilén.
- Salta, peppra, strö över lite persilja enigt eget tycke, lägg på locket och låt det puttra ett par minuter tills köttet drar åt sig alla smaker.
Servera med ris eller potatismos
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Vita bönor, butterpumpa och torkad skogs Karl-Johan
Recept för 4 personer
Ingredienser
250g vita bönor i burk
250g butterpumpa
50g torkad Karl-Johan (Gastrokungen)
1 mindre gullök
1 chilipaprika
Salvia, salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca: 30–60 minuter
- Fräs löken, lägg i tärnad butterpumpa, finhackad chili, salt, peppar, och salvia tills pumpan blir mjuk
- Lägg i svamp, blötläggningsvattnet och bönorna tills de kokar upp
- Lägg på locket och stäng av värmen
Servera med gott bröd, helst färskt!
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Råris med torkad skogs Karl-Johan och kantareller
Recept för 4 personer
Ingredienser
2 dl råris (helst svart ris)
25g torkad skogs Karl-Johan och 25g torkad skogs blekkantarell ,alternativt 50g av en sort (Gastrokungen)
1 mindre gul lök
1–2 klyftor vitlök
30g smör
½ dl olivolja
Salt, peppar och färsk persilja
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Fräs finhackad lök och vitlök i smör
- Lägg i svampen och stek i 5–6 minuter
- Lägg svampen och löken åt sidan
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen
- Lägg riset i samma panna med lite olivolja och stek den i ett par minuter
- Lägg riset i botten på tallriken och toppa med svamp. Strö över persilja blad
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Lyxig skogssvampsallad
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Karl-Johan
30g torkad skogs blek kantarell
30g torkad skogs Kejsarflugsvamp
50g valnötter
50g ruccolasallad
50g fetaost
30g smör
½ citronsaft
Salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Grovhacka svampen och fräs den i smör i ca 5–6 minuter
- Häll över mixen i en salladsskål och blanda ihop med andra grovhackade ingredienser: valnöt, fetaost och ruccola
- Pressa citronsaft över salladen, salta, peppra och servera medan det är varmt
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Lyxiga svampbollar
Recept för 4 personer
Ingredienser
50g torkad skogs blekkantarell (Gastrokungen)
100g fetaost
20g riven parmesanost
1 ägg
2 bitar torrt bröd
1 msk grön pesto
3–4 bitar soltorkad tomat
2–3 msk olivolja
1–2 klyftor vitlök
Salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Grovhacka svampen och fräs den i smör i ca 5–6 minuter
- Lägg svampen i en blender och gör en fin, slät massa.
- Häll i lite mjölk över det torra brödet och låt brödet mjukna
- Pressa ur den överblivna mjölken och lägg brödet i blendern med svampen
- Häll i resterande ingredienser i blendern och mixa.
- Häll över massan i en skål, tillsätt lite olivolja och forma massan till medelstora bollar. Rulla bollarna i ströbröd och lägg bollarna i en ugnsform
- Lägg ugnsformen i redan uppvärmd ugn på 250C och grädda i ca: 15–20 minuter tills de får fin färg.
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Karl-Johan soppa med torkat renkött
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g smör
1 gullök
1 stor morot
200g torkat renkött
1 potatis
1 klyfta vitlök
30g torkad skogssvamp Karl-Johan (Gastrokungen)
färsk persilja
lite tomatpuré
malen paprika
1-2 liter grönsaksbuljong
salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Finhacka lök och fräs i några minuter
- Lägg i tärnad morot och tärnat renkött
- Efter några minuter, lägg i svampen tillsammans med blötläggningsvattnet, finhackad vitlök, lite tomatpuré, tärnad potatis och hackad persilja
- Häll över 1–2 liter grönsaksbuljong och låt den puttra i ca en halvtimme på medelhög värme
Servera med gott bröd, helst färskt!
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Svampsoppa med purjolök och chevréost
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Karl-Johan
30g torkat skogs blekkantarell (Gastrokungen)
2 purjolökar
300g Creme-fraiché
1,5 l kycklingbuljong
50-100g chevréost
½ dl olivolja
4 skivor torrt bröd
Salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca 10–15 minuter
- Fräs hackad purjolök i lite olivolja tills det blir mjukt, salta och peppra enligt eget tycke
- Häll i buljong och svamp med blötläggningsvattnet och koka i ca 10min
- Lägg i creme-fraiché och koka ytterligarei ca 5 min
- I stekpanna ska man steka brödskivor (med lite olivolja) på båda sidor tills de blir gyllene bruna.
- Lägg brödskivorna i soppan och smula över getosten
- Till slut, lägg soppan i ugnen på 200C i ca 10-15min
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Krämig svampsoppa med kokosmjölk
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Karl-Johan (Gastrokungen)
30g torkad skogs blek kantarell (Gastrokungen)
1 gullök
2 klyftor vitlök
½ dl olivolja
30g smör
1 tsk salt
1 tsk malen peppar
400ml kokosmjölk
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30-60min
- Strimla gul lök, salta och låt den stå i ca 10min tills den blir mjuk
- Fräs löken i smör och olivoljan, lägg i hackad vitlök och peppar
- Lägg i svampen med blötläggningsvattnet samt en liter varmt vatten och koka i 10-15min på medelhög värme.
- Ta bort från spisen och mixa med stavmixer
- Häll i kokosmjölk och koka ytterligare ca 2–3 min
Servera med krutonger eller rostade mandelblad
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Lyxig Kejsarflugsvampsås
Recept för 4 personer
Ingredienser
30-50g torkad kejsarflugsvamp (Gastrokungen)
2 msk extra virgin olivolja
1 gullök
2 klyftor vitlök
1 dl rött dessertvin
1 dl torr vitvin
finhackad rosmarin
1 dl kycklingbuljong
1 dl kalvbuljong
20g smör
1 msk vetemjöl
Gör så här
- Blötlägg svampen i 2–3 dl vatten i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt och lägg svampen åt sidan
- Finhacka och fräs gullöken och vitlöken i olivolja
- Häll i både vitt-och rött vin och koka tills hälften av vätskan dunstar bort.
- Lägg i rosmarin, svamp, båda buljongerna och blötläggningsvattnet och koka i ca: 10 minuter.
- Blanda ihop smör och vetemjöl och häll i den kokande svampen
- Koka i ca: 2min tills såsen blir tjock.
Servera med färskpasta eller vilket kött som helst
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Svampgratäng med vilt torkat kött
Recept för 4 personer
Ingredienser
1kg fast potatis
30 g torkad skogs Karl-Johan (Gastrokungen)
30g torkad skogs blekkantarell
300 tunnskivat torkad viltkött
2 gula lökar
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl grädde
2 dl mjölk
parmesanost
persilja
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Stek svampen i lite smör i ca 5–6 min
- Skala och skiva potatisen och löken tunt
- Blanda potatis, lök, salt och peppar
- Varva potatis med svamp och viltkött i en ugnsform.
- Häll på mjölk och grädde
- Lägg formen i ugnen i ca: en timme på 200 C
- Ta ur ugnen och riv rikligt med parmesan och strö över med persilja
Servera som det är och med ett glas gott vin
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Svamplasagne med kalkon
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Karl-Johan
30g torkad skogs blekkantarell (Gastrokungen)
200g riven parmesanost
500-1000g kalkonfärs
500-1000g färska lasagneplattor (svårt att säga, beroende på hur mycket kött man använder)
1 gullök
100g smör
7 dl mjölk
2dl vispgrädde
riven muskotnöt
färsk persilja, rosmarin, timjan, salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i 30–60 minuter
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Stek svampen i lite smör i ca 5–6 min
- Fräs finhackad lök i lite olivolja och lägg sedan i kalkonfärs och fräs tills det blir brynt.
- När köttet har kallnat, blanda i parmesanost, svamp, béchamelsås, kryddor, salt och peppar.
- Lämna lite béchamelsås och parmesan till sista lagret lasagneplattor.
- Béchamelsås: Värm upp grädde och mjölk. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint. Slå i resten och vispa om. Låt sjuda sakta i ca 5–10 minuter. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
- Varva med ett lager lasagneplattor i ugnsformen och ett lager med köttfärs. Avsluta med lasagneplattor, béchamelsås och parmesanost
- Sätt i ugnen på 200C i ca 40min tills att lasagnen får en gyllenbrun färg
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Kalvschnitzel med torkad skogs blekkantarell och kastanjer
Recept för 4 personer
Ingredienser
700g kalvschnitzel
30-50g torkad skogs blekkantarell (Gastrokungen)
1,2 dl rött vin
25g senap
1 msk maizena (majsstärkelse)
100g kastanjer (rostade eller på burk)
1 tsk allkrydda, salt, peppar, lite olivolja
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca: 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Stek kalvschnitzeln i olivolja ca en minut på varje sida
- Lägg över alla schnitzlar i en ugnsform
- I pannan där man stekte schnitzlarna häller man i rött vin och senap och rör om tills hälften av vätskan dunstar bort.
- Lägg i svampen, kastanjerna, allkryddan och koka upp
- Blanda in maizena för att få tjockare konsistens
- Häll över schnitzlarna och lägg formen i ugnen på 200C i ca: 20min
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Kycklinglår med torkad skogs Karl-Johan och fetaost
Recept för 4 personer
Ingredienser
600g kycklinglår
30g torkad skogs Karl-Johan (Gastrokungen)
250ml Creme-fraiché
50g riven fetaost
2,5 dl vitt vin
30g vetemjöl
1 gul lök
Lite olivolja
Salt, vitpeppar malen
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Fräs kycklinglåren i olivolja på varje sida i ca 5 min
- Skiva löken tunt och lägg ovanpå kycklinglåren och fräs lite till tills löken blir mjuk
- Lägg i grovhackade svamp och fräs i ett par minuter till
- Strö över vetemjöl och stek tills mjölet får en brun färg och häll i vinet
- Blanda creme-fraiché och fetaost och häll över kycklinglåren
- Rör om och koka i ca: 15-20min på låg värme.
Servera med färsk pasta eller ris
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Kejsarens pålägg
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Kejsarflugsvamp (Gastrokungen)
200g krämig färskost
1 rödlök
2 klyftor vitlök
50g rökt bacon
1 grön paprika
2 lagerblad
färsk persilja
30g smör
Salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Fräs finhackad lök, pressad vitlök, tärnad paprika, tärnad bacon, svamp, lagerblad och salt
- Fräs i ca: 10min tills grönsakerna blir mjuka.
- När det är färdigt, lägg åt sidan till det kallnar.
- Ta ut lagerbladen och lägg allt i en matberedare och kör tills det blir grövre konsistens.
- Lägg i osten, persilja, peppar och blanda ihop.
Bre på rostat bröd och njut!
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Svampwok
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Karl-Johan (Gastrokungen)
30g torkad skogs blekkantarell (Gastrokungen)
250g morötter
150g ärtor
2 citrongräs
2 klyftor vitlök
1 dl kokosmjölk
2 dl grönsaksbuljong
1 liten gullök
1 tsk curry
1 tsk malen chili
Salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt och spara blötläggningsvattnet
- Strimla morötterna och skiva löken
- Fräs svampen i ca 5-6min i en wokpanna och lägg den åt sidan
- Fräs morötter, skivad lök, finhackat citrongräs, vitlök och woka i några minuter
- Lägg i curry, grönsaksbuljong, kokosmjölk, chili och låter det sjuda i ca 5-6min
- Lägg till ärtor och svampen och rör om
Servera med ris eller nudlar
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Lax med kejsarsvamp i smördeg
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Kejsarflugsvamp (Gastrokungen)
200g laxfilé
70g brunt ris
500g smördeg
1 färskt ägg
3 hårdkokta ägg
60ml matgrädde
1 citron
2 msk finhackad dill
3 msk finhackad persilja
Salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen
- Pressa ur citronsaften, grovhacka kejsarsvampen, tärnad lax, hacka löken och kokta äggen, vispa färskt ägg.
- Fräs löken och lägg i svampen och laxen och fräs i ca 6-7min
- Lägg i salt, peppar, citronsaft, hackad persilja, dill, grädde och låt den puttra tills den får en tjockare i konsistens.
- Lägg den åt sidan tills det kallnar
- Kavla smördeg i två lika stora rektangulära former, tjocka ca:4mm
- Blanda ihop riset och de hackade kokta äggen med lax och svamp i en panna och rör om försiktigt.
- Lägg bakplåtspapper på plåten, smördeg, fyllning och sedan den andra smördegen över.
- Tryck med gaffel runt om på kanterna så att den sitter ihop, gör några hål på ovansidan så att ångan kommer ut och pensla med ett vispat ägg.
- Lägg i ugnen på 200C i ca 25-30min
Skär i mindre bitar och servera
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Jägarkyckling med torkad skogs Karl-Johan
Recept för 4 personer
Ingredienser
30g torkad skogs Karl-Johan (Gastrokungen)
800g kycklingben
2 st gullök
100g vetemjöl
2,5 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
2 msk tomatpuré
300g plommontomater
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 lagerblad
lite olivolja, salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt (spara blötläggningsvattnet)
- Blanda mjöl med salt och peppar och rulla kycklingbenen
- Fräs kycklingen i olivolja ca: 4min på varje sida
- Lägg kycklingen i en ugnsform
- Fräs finhackad lök, lägg i svampen och fräs i ca 5-6min
- Lägg i kryddor, vin, buljong och blötläggningsvatten och koka upp
- Lägg i tomatpuré och hackad tomat och vänta tills det kokar upp igen
- Häll över kycklingen och lägg i ugnen på 180C i ca: 40min
Servera med surdegsbröd
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Helstekt fylld kalkon med kantarell och katrinplommon
Recept för 4 personer
Ingredienser
50g torkad skogs blekkantarell (Gastrokungen)
2-3kg kalkon
100g krutonger
2dl grönsaksbuljong
50g urkärnade katrinplommon
1 finhackad gul lök
2 klyftor finhackad vitlök
1 tsk salvia
20g hackad selleri
lite smör, salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svamp i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Fräs lök och lägg i svampen och sellerin i ca 5-6min
- Sänk värmen och lägg i krutongerna och krydda efter eget tycke
- Lägg i grönsaksbuljongen och katrinplommonen och låt det puttra på låg värme i ca: 20min med locket på.
- Fyll i kalkonen och sätt den i ugnen i ca: 2tim tills köttet når 70 grader
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB
Fylld paprika med torkad skogs kantarell och bulgur
Recept för 4 personer
Ingredienser
6st större röda paprikor
30g torkad skogs kantarell (Gastrokungen)
200g bulgur
3,5 dl grönsaksbuljong
2 dl tomatpuré
1 dl vitt vin
2 st gullök
1 morot
3 klyftor vitlök
1 tsk malen paprika
1 tsk sojasås
1 tsk senap
1 lagerblad
lite olivolja, salt och peppar
Gör så här
- Blötlägg svampen i ca 30-60min
- Pressa ur så mycket vatten ur svampen som möjligt
- Fräs en finhackad lök, vitlök, riven morot, grovhackad kantarell i ca: 5-10min. Häll i vitt vin lite åt gången
- Lägg i bulgur, tomatpuré, senap, lagerblad, malen paprika, salt, peppar och buljong och låt den puttra i ca: 15min
- Låt det kallna litegrann och börja med att fylla paprika
- Lägg i en ugnsform och i ugnen 200C i ca 30min
Servera med potatismos
Smaklig måltid önskar Gastrokungen AB