Information

Svampfakta & tips

delikatess

Svamp är en riktig hälsokost.

Svamp är en riktig hälsokost. Det är en delikatess som är rikt på proteiner, fibrer och vitaminer, bland annat vitamin A, B och D. Svamp innehåller även mineraler och aminosyror.  

Mängden av ovannämnda beror helt enkelt på var svampen växer.

Redan i det tidiga Romarriket talade man om svamp som ”Gudarnas mat”.

Svamp är väldigt näringsrikt tack vare hög proteinhalt (ca. 75%), och låg kalorihalt (ca. 30 kcal per 100g). Det är lätt smält och betraktas i många avseenden även som en dietprodukt.

Svampar är välkända för deras starka antibakteriella- och antiviruseffekter.

Näringsrik

Färsk svamp innehåller ca: 90% vatten, det gör de i jämförelse med torkad svamp mindre näringsrika.

Fördelen med torkad svamp är att den har mycket intensivare smak än färsk svamp.

Gravida, ammade och barn borde konsultera läkare innan användning!

Torkad svamp

Torkad svamp passar perfekt ihop med grönsaker och kött. Man kan även göra mycket goda vegetariska och veganska maträtter.

Torkad svamp kan användas till t.ex. såser till stekt och grillat kött, vilt, fågel, fisk, risotto, pajer, pizzor, grytor, krämiga och klara soppor, omeletter, pasta, tortillas, panerad svamp, och även användas som krydda ifall den malas ner.

TIPS

Blötlägg inte i varmt vatten

Om man blötlägger torkad svamp i kalt eller rums tempererat vatten, får man mjukare konsistens och godare svamp. Svampen bör inte blötläggas i kokhett vatten då den får en seg konsistens samt att viktiga enzymer i svampen blir förstörda.

Smula ner 30g torkad svamp, gärna olika sorter och sedan blanda med 100g havssalt.

Lägg den i glasburk och låt den stå i fyra veckor så att saltet drar till sig smaken av svampen då för du en fantastisk krydda!

IMG_2571

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?